رئیس هیات امنا خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران گفت: برخی دلالها و واسطهها، زمینهای راکد یا نیمه فعال را در شهرکهای صنعتی خریده و دست به دست میکنند که این مساله در تهران، بازار سیاه زمین ایجاد کرده است.
به گزارش روابط عمومی خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران، سید علی صدری در لایو اینستاگرامی که 12 اسفند به میزبانی مجید سروش، دبیر کمیسیون کسب و کارهای دانشبنیان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد، مشکلات کسب و کارهای کوچک و متوسط را تشریح کرد.
صدری با بیان اینکه بر اساس قانون هواي پاك، تاسیس واحدهای صنعتی در شعاع 120 کیلومتری تهران ممنوع شده است، گفت: براساس این قانون، نماینده سازمان محیط زیست در زمان طراحی و جانمایی شهرک صنعتی، اعمال نظر میکند. با این حال، دوباره اگر کسی بخواهد در یک شهرک صنعتی، جواز تاسیس واحد صنعتی بگیرد، بر اساس دستورالعمل محیط زیست، شرکت شهرکتهای صنعتی باید فرد را به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان معرفی کند و سازمان صنعت هم دوباره برای جواز، استعلام محیط زیستی بگیرد.
عضو هیات مدیره شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران با بیان اینکه این روند حداقل 6 ماه زمان میبرد، اضافه کرد: مشکلی که در این روند پیش میآید، افزایش قیمت زمین است، چراکه قیمت زمین در شهرکهای صنعتی هر 3 ماه تغییر میکند. بنابراین در حالی که سرمایهگذار درگیر فرآیند گرفتن تاییدیه محیط زیستی است، قیمت زمین افزایش مییابد و همه محاسبات او به هم میریزد.
صدری افزود: در زمان وزارت آقای رحمانی قرار شد مصوبهای پیگیری شود که براساس آن، برای توسعه واحد صنعتی با هدف تولید کالاهای همخانواده کالایی که در حال تولید است، نیاز به گرفتن مجوز محیط زیست نباشد، چون واحد صنعتی مادر، قبلا مجوز مبنی بر رعایت شعاع 120 کیلومتری را گرفته است. این مساله در دولت مطرح شد اما هنوز هیچ پاسخی از سوی دولت دریافت نکردهایم، اگرچه گفته میشود که آقای رزم حسینی نیز پیگیر این موضوع است.
رئیس هیات امنا خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران یادآور شد: حذف همین مرحله، به تنهایی میتواند اشتغال را در تهران، حداقل 30 درصد افزایش دهد.
او با اشاره به تجربه صدور فوری مجوزهای تولید الکل و ماسک در کشور گفت: در بحران کرونا، به دلیل نیاز کشور به ماسک و الکل، مراحل اداری و کاغذبازیهای مربوط به تولید این محصولات برداشته شد و دیدیم که اتفاق خوبی افتاد به طوری که در حال حاضر، مازاد تولید و حتی صادرات داریم. این اتفاق در زمینه سایر کالاها هم میتواند بیفتد.
صدری در پاسخ به این پرسش که محدودیت ایجاد صنایع در اطراف تهران، چقدر در افزایش قیمت زمین موثر بوده است، اظهار کرد: در شهرکهای صنعتی قیمت زیرساخت چند برابر شده است. اوایل دهه 90 میانگین قیمت زمین روی 100 هزار تومان بود اما در حال حاضر متری 700 هزار تومان است. البته ممکن است زمینی هم به دلیل پرطرفدار بودن، در مزایده به فروش گذاشته شود.
او افزود: به هر حال این ممنوعیتها در افزایش قیمت زمین اثر داشته و موجب شده برخی دلالها و واسطهها، زمینهای راکد یا نیمه فعال را خریداری کرده و دست به دست کنند. همین واسطهگری و کمبود زمین در تهران، بازار سیاه ایجاد کرده است.