رئیس کل گمرک ایران گفت: سال گذشته ۱۵۰ بخشنامه متضاد، متناقض و کندکننده در زمینه صادرات داشتیم، امسال نیز ۱۱ بخشنامه داشتهایم.
به گزارش روابط عمومی خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران به نقل از مهر، مهدی میراشرفی در بیست و سومین نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا ۲۵ اردیبهشت، واردات کشور ۴.۵ میلیون تن کالا به ارزش ۵.۶ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزشی ۲۸ درصد رشد داشته است. در مدت یاد شده صادرات کشور ۱۵.۵ میلیون تن بوده که برابر با واردات شده و ارزش آن ۵.۶ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۶ درصد رشد داشته است.
رئیس کل گمرک ایران افزود: در حال حاضر در مجموع ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تن کالای غیرکانتینری در گمرکات وجود دارد که از این مقدار 4.5 میلیون تن کالای اساسی است. کالاهای در حال تخلیه ۴۵۰ هزار تن است و در لنگرگاه نیز ۸۳۱ هزار تن کالا وجود دارد.
وی ادامه داد: قبل از تحریمها از زمانی که کالا به کشور وارد میشد تا زمانی که مستعد اظهار بود، میانگین ۲۰ روز طول میکشید اما تحریمها میانگین ماندگاری کالا در گمرکات را به مدت ۵۰ روز افزایش داده است. براساس برآورد، در دنیا هر یک روز توقف کالا در زنجیره عرضه قبل و بعد از گمرک یک درصد به قیمت تمام شده کالا اضافه میکند.
رئیس کل گمرک ایران بیان کرد: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد کالاهای وارد شده به کشور مواد اولیه و ماشینآلات واسطهای تولید است.
تحریم عامل اصلی ماندگاری کالا در گمرکات
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران گفت: در رأس عواملی که باعث رسوب کالا در گمرکات میشود، باید به موضوع تحریمها اشاره کرد. سایر موارد رسوب کالا در گمرکات کشور به تحریم مرتبط نیست و ناشی از مسائل داخلی است.
رئیس کل گمرک ایران بیان کرد: در دنیا در حال حاضر در مرزها بحثی به عنوان مدیریت هماهنگ مرزی و همچنین مدیریت یکپارچه مرزی و همچنین تک ایستگاه شدن فرآیند واردات و صادرات وجود دارد که متأسفانه در کشور ما چندان به این مسائل توجه نمیشود.
وی به عوامل داخلی رسوب کالا در گمرکات اشاره کرد و گفت: تعدد قوانین و مقررات یکی از این عوامل است و در دنیا که قدمت ۲۵۰ سال قدمت قانونگذاری دارد ۳ هزار مورد قانونی دارند در کشور ما با سابقه ۱۰۰ ساله قانونگذاری ۱۱ هزار مورد قانونی وجود دارد و در بحث تجارت بیش از هزار مورد قانونی داریم.
میراشرفی اظهار کرد: حتی ۲۲۰ هزار بخشنامه و دستورالعمل وجود دارد این در حالی است که سازمان شفافسازی بین المللی به جهت ارتقا سلامت و کاهش فساد اولین توصیه اش کاهش قوانین و مقررات است.
هر دو روز یک بخشنامه!
وی افزود: بر اساس برآورد انجام شده در گمرک در سال گذشته هر دو روز یک بخشنامه در بخش صادرات به گمرک ابلاغ شده است. درواقع ۱۵۰ بخشنامه متضاد، متناقض و کندکننده برای صادرات ابلاغ شده و در سال جاری نیز ۱۱ بخشنامه در بحث صادرات ابلاغ شده و این نیز یکی از عوامل کندی در امر تجارت است. البته در بحث واردات شرایط ابلاغ بخشنامهها بدتر است.
میراشرفی بیان کرد: عامل سوم داخلی برای رسوب کالا در گمرکات بحث تعدد سازمانها است و شاید ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین سازمان در تجارت کشور اعمال مقررات دارند و شاید بیش از ۲۵ سازمان مرتبط با تجارت هستند.
وی ادامه داد: عامل دیگر رسوب کالا، اطاله صدور مجوزها است. ممکن است صدور برخی مجوزها چند ماه طول بکشد و در کشور ما گاهی ۴ مرجع واحد برای صدور برخی از مجوزها با مرجعهای مختلف ورود میکند.
رئیس کل گمرک ایران اظهار کرد: در کشوری که ۲۵ سازمان برای تجارت کشور تصمیم گیر هستند، اگر فقط یکی از این سازمانها با سایر سازمانها هماهنگ نباشد، میتواند به تجارت کشور لطمه بزند.