بریکس و شانگهای؛ بستری برای مقابله با یکجانبه گرایی غرب است؟

  1. خانه
  2. اخبار
  3. اخبار خانه
  4. بریکس و شانگهای؛ بستری برای مقابله با یکجانبه گرایی غرب است؟

حسین زاهدی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران با حضور در برنامه گفتگوی اقتصادی با موضوع بریکس و شانگهای، بستری برای مقابله با یکجانبه گرایی غرب به بهره برداری ایران از این پیمان های منطقه ای پرداخت.

زاهدی گفت: سازمان های همکاری‌های منطقه ای، سازمان هایی راهبردی و مهم در نظم جدید جهانی است. این سازمان ها به ایران این امکان را می‌دهند که در راستای تحقق منافع ملی خصوصا منافع اقتصادی تلاش کرده و از تحریم‌های غیرقانونی عبور کند. فرصت حضور در این سازمان ها مثل بریکس و شانگهای علاوه بر اینکه شرایط جدید جهانی و همگرایی راهبردی با شرکایی مثل روسیه و چین را در پی دارد، با یکجانبه‌گرایی آمریکا هم مقابله می‌کند.

حسین زاهدی با اشاره به عملکرد این سازمان ها گفت: عضویت در پیمان شانکهای بیشتر با اهداف سیاسی و امنیتی بوده ولی باید گفت که این سازمان، برخلاف پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) و حتی پیمان ورشو سابق، هنوز یک معاهده دفاعی چندجانبه به‌شمار نمی‌رود. اما بریکس در بخش اقتصادی قدم های خوبی را برداشته است. ساختار مالی بریکس دارای دو بخش است: بانک توسعه جدید (NDB)، که آن را با عنوان «بانک توسعه بریکس» هم می‌شناسند و قرارداد اندوخته احتیاطی که به کشورها در شرایط حساس کمک می کند.

رئیس خانه صمت جوانان ایران در ادامه گفت: اما بزرگترین چالش، پول واحد در این سازمان است. پروژه دلارزدایی مسیر بسیار پر دردسری را پیش رو دارد.  بر اساس آخرین داده‌های صندوق بین المللی پول ، در حال حاضر بالغ بر 59 درصد ذخائر ارزی کشورهای جهان به “دلار” است. یورو با سهم 5/19 درصدی ذخائر ارزی کشورها، جایگاه دوم را دارد و پس از آن ین ژاپن با 45/5 درصد و پوند استرلینگ با 83/4 مقام سوم و چهارم را دارند. علیرغم قدرت  بالای اقتصادی چین، تنها 37/2 درصد ذخائر ارزی دنیا به یوان است که در رتبه بندی پس از دلار کانادا (50/2 درصد) قرار می‌گیرد.در واقع در میان قدرت  های شکل دهندة بریکس تنها  پول رسمی چین است که در رده بندی اصلی ذخائر ارزی صندوق بین المللی پول قرار گرفته و ارز سایر کشورها مثل روسیه و هند اصلا به حساب نیامده و جایگاهی ندارند. یک بررسی دیگری نشان می دهد حجم مبادلات تجاری کشورهای عضو بریکس با امریکا با تراز مثبت تجاری به نفع بریکس حدود یک تریلیون دلار است. با عنایت به موارد پیش گفته می‌توان گفت وابستگی کشورهای عضو بریکس به دلار با توجه به ذخائر ارزی غالب کشورها و حجم مبادلات تجاری قابل توجه با امریکا راه را بر دلار زدائی اگر نگوئیم غیر ممکن، که بسیار دشوار نموده است.

لذا در حال حاضر ایدة جایگزینی تدریجی دلار با ” ارزهای دیجیتال” در نظام پولی جدید بین المللی، قوت بیشتری گرفته است.تقویت جایگاه ارزهای دیجیتال نشان می دهد که سرمایه گذاران به آن روی خوشی نشان داده اند.

زاهدی با اشاره به ظرفیت بالای سرمایه در بخش خصوصی در این کشور ها گفت: کشورهای عضو بریکس ۴۵ تریلیون دلار ثروت قابل سرمایه گذاری دارند؛ ضمن آنکه تعداد میلیونرها در این بلوک در دهه آینده افزایش چشمگیری خواهد داشت. ۱۰ کشور فوق در حال حاضر دارای ۱.۶ میلیون نفر با دارایی های قابل سرمایه گذاری بیش از یک میلیون دلار هستند که از این تعداد بیش از ۴۷۰۰ نفر بیش از ۱۰۰ میلیون دلار قابلیت سرمایه گذاری هستند. گفته می شود اکنون کشورهای عضو دارای ۵۴۹ فرد هستند که ثروت قابل سرمایه گذاری بیش از یک میلیارد دلار دارند. پیش بینی می شود که تعداد این افراد ثروتمند در ده سال آینده ۸۵ درصد افزایش یابد. این بلوک اکنون ۴۵ درصد از جمعیت دنیا و ۳۶ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را به خود اختصاص داده که طبق آمار از سهم ۳۰ درصدی G۷ پیشی گرفته است.

حسین زاهدی در پایان گفت: به طور قطع چه از نظر تجاری و چه سایر جنبه‌های اقتصادی و سیاسی عضویت در این گروه می‌تواند برای آینده ایران مفید باشد.با این حال، نباید اصل اقتصادی تجارت با همه در این ماجرا فراموش شود.

فهرست