مشکلات صنعت مبلمان؛ از مالیات تا مافیای پارچه

  1. خانه
  2. اخبار
  3. اخبار ویژه
  4. مشکلات صنعت مبلمان؛ از مالیات تا مافیای پارچه

صنعت مبلمان کشورمان با پیشینه چهار هزار ساله از قابلیت بالایی برای تولید و اشتغالزایی برخوردار است و با کمی حمایت می‌تواند به یکی از صنایع درآمدزا هم در حوزه ارزی و هم ریالی تبدیل شود، اما این روزها این صنعت قدیمی از مشکلات متعدد رنج می‌برد.

اکنون در کل کشور بیش از ۵۰ هزار واحد صنفی تولیدی در این صنعت فعال هستند و برای بیش از ۱۱۷ هزار نفر در این کارگاه‌ها امکان اشتغالزایی فراهم شده است و مهمترین فعالان بازار و صنعت مبلمان ایران کارگاه های کوچکی هستند که در گوشه و کنار ایران به کار مشغول هستند.

بازار مبلمان ایران سالانه بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد و در حال حاضر ارزش صادراتی کشورمان در این حوزه سالیانه ۲۵ میلیون دلار برآورد شده و کشورهای عراق، قزاقستان، آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، تاجیکستان، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و اوکراین به عنوان عمده کشورهای مقصد صادرات مبلمان ایران شناخته می شوند.

صنعت مبلمان در سراسر جهان به عنوان یکی از سودده ترین صنایع کوچک و زودبازده شناخته می شود.

ایتالیا، چین، مکزیک، آلمان و آمریکا از کشورهای مطرح این صنعت هستند و بخش قابل توجهی از نیاز بازار توسط این کشورها تامین می شود. سرانه مصرف مبلمان در کشورهای توسعه یافته ۲۲۳ دلار و میانگین جهانی آن ۶۴ دلار است. ارزش مبلمان بازار ایران پنج میلیارد دلار تخمین زده می شود که کمی بالاتر از متوسط جهانی است.

تامین نشدن مواد اولیه با کیفیت با وجود تعرفه بالا، حضور قدرتمند رقبا و تاثیر مالیات بر ارزش افزوده در قیمت تمام شده کالا، از جمله موانع توسعه تولید و صادرات صنعت مبلمان است.

در این پیوند، رئیس اتحادیه درودگران و مبل‌سازان تهران به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: در یک سال و نیم گذشته وضعیت تولید و صادرات این صنعت خوب نبوده و به ویژه افت صادرات در سال ۹۷ در مقایسه با سال ۹۶ به ثبت رسید.

«عبدالحسین عباسی»‌ افزود: کمبود نقدینگی و دشواری تامین آن، یکی از مهمترین مشکلات فعالان این صنف است که با وجود خطوط تولید مناسب، تولیدکنندگانی که مایل به انجام کار هستند و دانش و توانمندی تخصصی، اما سودهای بالای بانکی و پارتی بازی مانع تامین نقدینگی مورد نیاز واحدها شده است.

وی یادآور شد: حدود ۴۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز این صنعت از خارج تامین می شود که با وجود مشکلات ارزی، با قیمت های بالایی وارد کشور می شوند.

عباسی، از ام. دی. اف (MDF) به عنوان یکی از مهمترین مواد اولیه یاد کرد که در عین کمبود تولید داخلی، از کیفیت مناسبی نیز برخوردار نیست و به ناچار از گرجستان، روسیه، مالزی و اندونزی وارد می شود.

وی، همچنین از کیفیت پایین پارچه های رومبلی ایرانی انتقاد کرد که در برخی موارد عمر مفید آنها حتی به دو ماه هم نمی رسد و گفت: ‌به همین دلیل، مجبور به استفاده از پارچه های ایتالیایی، ترک و چینی هستیم که قیمت های بالایی در بازار دارند.

رئیس اتحادیه درودگران و مبل سازان تهران ضمن تایید وجود مافیای پارچه رومبلی در کشور، بیان داشت:‌ در حالی که عمده این پارچه ها به صورت کولبری و در برخی موارد قاچاق با قیمت های حداکثر ۱۵۰ هزار تومانی هر مترمربع وارد کشور می شود، اما در بازار بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان در هر متر مربع قیمت می خورند.

وی تاکید کرد:‌ سازمان امور مالیاتی، تامین اجتماعی و شهرداری ها دیگر نهادها و ارگان هایی هستند که با وجود تاکید بر «رونق تولید»‌ در سال جاری، در مسیر تولید سنگ اندازی می‌کنند.

عباسی ادامه داد:‌ در حالی که وضعیت تولید چندان مساعد نیست و از ابتدای امسال بسیاری واحدهای تولید با تعطیل یا تعدیل نیروها مواجه شده اند، اما هزینه های مالیات و بیمه تامین اجتماعی دست‌کم ۲۰ درصد افزایش داشته است.

وی همچنین به انتقاد از چگونگی اخذ مالیات بر ارزش افزوده پرداخت و گفت:‌ این مالیات در سراسر زنجیره تولید از چوب فروش، رنگ کار، رویه کوب، مبل ساز و غیره گرفته می شود که نتیجه مسلّم آن گران شدن محصولات نهایی و از درست رفتن بازار فروش است.

رئیس اتحادیه درودگران و مبل سازان تهران همچنین خاطرنشان کرد:‌ بالا رفتن هزینه بیمه تامین اجتماعی نیز سبب شده کارفرماها نتوانند حتی یک نفر کارگر وردست به واحد تولیدی خود اضافه کنند، زیرا علاوه بر دستمزد ماهانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی، باید دستکم ۴۵۰ هزار تومان هزینه بیمه پرداخت کنند.

تهران، میزبان نمایشگاه صنعت مبلمان

عباسی در ادامه به برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت مبلمان در تهران اشاره کرد و افزود:‌ اکنون بسیاری واحدها به حضور در این نمایشگاه دل خوش کرده اند تا با امید به رونق در کسب و کار بتوانند با عرضه مستقیم محصول، توانمندی ها و تولیدات خود را در معرض فروش قرار دهند.

در این زمینه، «صالح سپاسدار» رئیس ستاد اجرائی این نمایشگاه نیز به ایرنا گفت: نمایشگاه امسال در فضایی به وسعت بیش از ۴۰ هزار مترمربع برگزار می شود و تاکنون حضور بیش از ۳۰۰ واحد تولیدی و خدماتی در نمایشگاه قطعی شده و تولیدات و خدمات خود را در ۲۴ سالن نمایشگاهی به صورت تفکیکی و تخصصی به نمایش می گذارند.

این نمایشگاه ۱۵ تا ۱۸ مرداد در محل دائمی نمایشگاه‌های بین المللی تهران برگزار می‌شود.

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران نوزدهمین بازار بزرگ مبلمان در جهان است و در عین حال یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان منطقه به شمار می‌رود و در ۹ ماه پارسال ۳۶ میلیون دلار صادرات داشت.

بیشترین صادرات مبلمان به کشورهای عراق، افغانستان و عمان است که مطابق آمارهای ۹ ماهه پارسال به ترتیب ۲۴۱ درصد، ۱۵۷ درصد و ۱۶۰ درصد نسبت به سال قبل از آن رشد داشته است.

فهرست