اعلام واریز یارانه نقدی مرحله هشتاد و دوم در ساعت ۲۴ امشب از مهمترین خبرهای اقتصادی امروز بود.
به گزارش ایسنا، در شرایطی که زمزمه حذف حدود نیمی از یارانهبگیران از شمول دریافت یارانه در سال آینده به گوش میرسد دولت امشب هشتادودومین مرحله از پرداختهای نقدی یارانه را به ازای هر نفر ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان واریز خواهد کرد.
یارانههای نقدی میراث دولت محمود احمدینژاد برای اقتصاد ایران است که البته از پیش آغاز نیز با مخالفت شدید بسیاری از کارشناسان همراه شد. به گفته کارشناسان دولت باید به جای پرداخت یارانه به کسانی که بیشتر آنها نیازمند دریافت آن نیستند، مبالغ مربوطه را صرف سرمایهگذاری در زیرساختهای صنعتی و عمرانی و خدماتی کشور و ایجاد اشتغال کند.
البته در لایحه بودجه ۱۳۹۷ تا حدی به این موضوع توجه شده است بهگونهای که در این لایحه که هفته گذشته تقدیم مجلس شد منابع اختصاص پیدا کرده به یارانههای نقدی به حدود ۲۳ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است و اگر مجلس با آن موافقت کند، باید حدود ۳۰ میلیون نفر از جمع یارانهبگیران حذف شوند.
البته فعلا وضعیت تبصره هدفمندی (۱۴) در لایحه بودجه ۱۳۹۷ مشخص نیست و باید دید مجلس با حذف حدود نیمی از یارانهبگیران موافقت خواهد کرد؟.
پرندهها باز هم میآیند
اما تاکید مدیرعامل ایران ایر بر ادامه روند خرید هواپیما از هواپیماسازان غربی از دیگر خبرهای مهم امروز بود. در این رابطه فرزانه شرفبافی تاکید کرد که با وجود صحبتهایی که درباره محدودیت یا جلوگیری از فروش هواپیما به ایران مطرح شده و صحبت از نظارت و پیگیری جدید در این زمینه میدهند، قطعا ورود هواپیماها به ایران متوقف نمیشود.
به گفته وی این امکان وجود دارد که صدور مجوزهای خزانهداری آمریکا قدری طولانی شود اما موانع جدید باعث اجرایی نشدن قراردادها نخواهند شد.
اقدامات مقامات آمریکایی برای تضعیف برجام ادامه داشته و اکنون به ایستگاه سنگاندازی در مسیر فروش هواپیما به ایران رسیده است اما ورود به بازار ایران برای بسیاری از شرکت های بینالمللی از جمله آمریکایی و به طور خاص هواپیماسازی بویینگ فرصتی غیر قابل چشم پوشی است.
مرغها کوتاه نمیآیند!
در خبر قابل توجه دیگری امروز گزارش شد که با وجود اقدامات صورت گرفته از سوی وزارت جهاد کشاورزی اما تخم مرغ همچنان در قیمتهای بالایی خرید و فروش میشود.
با وجود توزیع تخم مرغ به قیمت ارزان از هفته گذشته، هیچ تغییری در قیمت این محصول در بازار داخلی ایجاد نشده و مردم همچنان این محصول پروتئینی را به حدود دو برابر قیمت گذشته از بازار خریداری میکنند.
این وضعیت در حالی است که یک مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی به ایسنا گفته مجوز واردات تخم مرغ با امضای وزیر صادر شده و هر زمانی که در بازار احساس نیاز شود، اتحادیه مورد نظر باید نسبت به واردات این محصول اقدام کند. با این حال علیرغم پیگیریهای صورت گرفته کسی در اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار پاسخگو نبوده که “چرا همچنان قیمت تخم مرغ بالاست و اقدامی برای ارزان شدن قیمت آن مانند واردات حتی به صورت محدود صورت نمیگیرد”.
ابراز امیدواری به عدم افزایش قیمت میوههای شب یلدا
همچنین امروز گزارشی از وضعیت بازار میوه سه – چهار روز مانده به شب یلدا منتشر و ابراز امیدواری شد که با توجه به اشباع بازار میوه، قیمت این محصولات افزایش نیابد.
در این رابطه مشاهدات خبرنگار ایسنا از سطح بازار و گفتههای فعالان بازار میوه نشان میدهد که تقریبا برای تمامی اقلام پر مصرف شب یلدا عرضه به اندازه کافی وجود دارد بنابراین با وجود افزایش تقاضا در روزهای منتهی به شب یلدا، احتمال افزایش قیمت این محصولات پایین است.
امیدواریم این پیشبینی تحقق یابد تا خانوادههای ایرانی یلدای بهتری داشته باشند.
پشتک واروی دلار ادامه دارد
امروز همچنین دلار در ادامه نوسانات چند ماه اخیر خود از کانال ۴۲۰۰ تومانی بازگشت و نرخ آن به ۴۱۸۴ تومان رسید. در چند ماه اخیر نرخ دلار و دیگر ارزها با روندی صعودی همراه بوده است بهگونهای که روند رشد دو نرخ دلار مبادلهای و آزاد در ماههای اخیر شکاف قیمتی آنها را به بیش از ۶۰۰ تومان افزایش داده است.
امروز یورو، پوند انگلستان، لیر ترکیه و درهم امارات نیز به ترتیب ۵۰۰۸، ۵۷۳۳، ۱۱۱۶، ۶۵۳ و ۱۱۶۱ تومان در بازار عرضه شدند.
سوخت را گران کنید نه خودرو!
در خبر قابل توجه دیگری معاون وزیر راه و شهرسازی با انتقاد از برخی خبرها مبنی بر افزایش تعرفه واردات خودرو این اقدام را نادرست دانست و اظهار کرد که به جای خودرو، نرخ سوخت باید افزایش یابد.
داود کشاورزیان در این رابطه گفت اینکه به جای افزایش قیمت سوخت تعرفه واردات خودرو بالا رود، قطعا اتفاق اشتباهی است. در حال حاضر اصلیترین عامل آلودگی هوای کلانشهرها از جمله تهران خودروها هستند در حالیکه میتوان با کاهش تعرفه واردات خودرو بخشی از این مشکلات را حل کرد.
وی این پرسش را مطرح کرد که “ما در نهایت باید این سوال را پاسخ دهیم که آیا باید تمام خانوارها با هر سطح درآمدی خودرو داشته باشند یا خیر. این که ما یک خودرو با قیمت پایین و کیفیت بد تولید کنیم، قطعا به نفع مردم نیست این در حالی است که میتوان با افزایش نسبی قیمتها و بهبود کیفیت شرایط را برای استفاده از خودروهای ایمن فراهم آورد”.
پدیدهای جالب در بازار موبایل، سیمکارتت چند!؟
به گفته یک فعال صنفی بازار سیمکارتهای تلفن همراه، برخی مصرفکنندگان و دلالان با شماره تلفنهای رندی که مدنظر دارند تماس میگیرند و نسبت به خرید آن شماره اظهار تمایل میکنند.
افشار فروتن – فعال صنفی حوزه بازار گوشی و سیمکارت – با اشاره به اینکه در ابتدا قیمت همه سیمکارتهای تلفن همراه یکسان بود اظهار کرده که این خواست و تقاضای متقاضیان بود که قیمتها را تغییر داد. با توجه به این که هر شمارهای منحصر به فرد است و هیچ مشابهی ندارد، بنابراین تنها سلیقه و تقاضای مصرف کننده است که عامل نهایی تعیین قیمت است.
به نظر میرسد این پدیده محصول این واقعیت است که سیمکارت در کشورهای دیگر صرفا یک جنبه کارکردی دارد در حالی که در کشور ما تبدیل به یک بازار شده که در آن شمارههای رند به جای محصولی کاربردی محصولی لوکس محسوب میشوند.
نقش خودروسازان در آلودگی هوا افشا شد
اما در خبر قابل توجه دیگری امروز رییس هیات مدیره انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروی فرسوده از نقش خودروسازان در آلودگی هوای کلانشهرها پرده برداشت.
مصطفی جودی در این رابطه اظهار کرد که خودروسازان با لابی سنگین خود مانع اجرایی شدن قانون در رابطه با الزام خودروسازان به اسقاط خودروهای فرسوده شدند. به گفته وی ماجرا از این قرار است که در سال ۱۳۸۸ مصوبهای به تصویب هیات دولت رسید که بر مبنای آن خودروسازان موظف شدند معادل ۳۰ درصد تولیدات خود، خودروی فرسوده از رده خارج کنند اما خودروسازان با لابی خود مانع از اجرایی شدن این مصوبه شدند.
در دولت فعلی نیز چند ماه پیش مصوب شد خودروسازان به ازای تولید خودروهای پرمصرف با مصرف سوخت ۸ تا ۸.۵ لیتر و بیشتر، یک خودروی فرسوده را از رده خارج کنند اما با درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت، هیات دولت این مصوبه را لغو کرد.
بستههای قدیمی اینترنت مخابرات هنوز اعتبار دارند
معاون تجاری شرکت مخابرات ایران نیز با اشاره به اینکه فروش جدید شرکت مخابرات براساس تعرفههای جدید بوده و فروش بسته قدیمی ممنوع است خاطرنشان کرده که البته هرکس قرارداد قبلی را داشته باشد، تا زمان سررسید، قرارداد پابرجاست اما حداکثر قراردادها یک ساله است و اگر زمان قرارداد تمام شود، باید بسته جدید خریداری کند.
سمیعالـله صادقی با بیان اینکه تغییر ساختار تعرفهها حرکتی رو به جلو است اظهار کرده که همه جا تعرفههای موبایل حجمی و تعرفههای ثابت سرعتی هستند و این موضوعی است که در دنیا تجربه شده است. باید منتظر ماند تا مسائل مربوط به سرعت و کیفیت نیز حل شود.
وضعیت بیکاری، امسال شبیه پارسال
همچنین امروز بخشی از اظهارات وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره برنامههای دولت برای کاهش بیکاری و افزایش اشتغال منتشر شد.
به گفته علی ربیعی، سال گذشته نزدیک به ۲۲ میلیون و ۵۸۸ هزار نفر شاغل داشتیم که این رقم در سال ۱۳۹۶ به ۲۳ میلیون و ۸۷۳ هزار نفر رسید. این در حالی بود که جمعیت بیکار ما در سال ۱۳۹۵ سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بودند که امسال به سه میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رسیده و نشان میدهد تغییر چندانی در این خصوص ایجاد نشده است.
مزاحمان را بدون آنفالو، سایلنت کنید!
اما در خبر جالب دیگری امروز اعلام شد که فیسبوک در قابلیتی جدید موسوم به ” Snooze “، از این پس به کاربرانش اجازه خواهد داد که دوستان مزاحم خود را در این شبکه اجتماعی در حالت سکوت قرار دهند.
این شبکه اجتماعی از این پس به کاربران خود این امکان را می دهد تا آن دسته از دوستانی که تعداد زیادی پستهای نامربوط منتشر میکنند و کاربران و دوستانشان را آزار میدهند، بدون نیاز به آنفالو کردن و ایجاد ناراحتی میان دوستان و آشنایان، در حالت سکوت قرار دهند و یا به عبارتی دیگر ، آنها را mute کنند.