نماینده معاون اول رئیس جمهور در نهضت احیای واحدهای اقتصادی با بیان اینکه 209 دلیل برای تعطیلی کارخانه و واحدهای از رده خارج شده احصا شده است، افزود: ۷۳ هزار واحد ثبت شده صنعتی داریم که از این تعداد ۱۲ هزار و ۶۷ واحد تعطیلند.
به گزارش روابط عمومی خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران به نقل از تسنیم، سید امیرحسین مدنی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه تعداد واحد نیمه فعال یا غیر فعال داریم که برای بازگشت به چرخه تولید آنها برنامهریزی شده است، افزود: در کشور آمار دقیقی در این زمینه نداریم، چون واحدهای اقتصادی در چند بخش تقسیم بندی میشود. یکی از بخشهایی که بیشتر به آن توجه شد حوزه صنعت است، یعنی واحدهایی که در این حوزهها تعطیل شدند، بخشی در شهرکهای صنعتی، بخشی در ناحیههای صنعتی و بخشی لکههای صنعتی هستند. برخی بخشها در حوزه کشاورزی و یک بخش دیگر در حوزه معادن است. یعنی واحدهای اقتصادی در بخش معادن ایجاد شده که برخی تعطیل یا تعیین تکلیف نشدند، بخشی هم در حوزه خدمات است که هیچ آماری در این بخش وجود ندارد.
مدنی گفت: در حوزه واحدهای اقتصادی صنعتی در مجموع 73 هزار واحد ثبت شده داریم که از این تعداد 12 هزار و 67 واحد تعطیل هستند، در حوزه واحدهای معدنی 12 هزار و 875 واحد داریم که 6 هزار و 933 واحد تعطیل هستند. در حوزه واحدهای کشاورزی 91 هزار و 538 واحد داریم که 16 هزار و 377 واحد تعطیل هستند. البته این آمار فقط مربوط به واحدهای تعطیل است.
وی بیان کرد: واحدهای نیمه تعطیل در کشور داریم که با ظرفیت زیر 50 درصد فعالیت میکنند که آمار آنها هم بسیار قابل توجه است. البته در این حوزهها، آمار دقیقی وجود ندارد و در تلاشیم آمارها را به طور تجمیعی داشته باشیم.
وی در پاسخ به این پرسش که چند درصد این واحدها قابلیت برگشت به چرخه تولید دارند؟ گفت: برخی واحدهایی که ایجاده شده، متناسب با مزیت جغرافیایی منطقه نبوده است، به عنوان نمونه واحدی که به آب فراوان احتیاج دارد، در منطقهای که آب وجود ندارد یا بسیار کم است، ساخته و منجر به تعطیلی شده است که احیا این واحد با شرایط قبل، توجیه ندارد. همچنین از دلایل تعطیلی واحدها میتوان به بخشهای محیط زیست، حقوقی، ساختاری، مدیریتی و فناوری اشاره کرد.
نماینده معاون اول رئیس جمهور در نهضت احیای واحدهای اقتصادی افزود: یکی از دلایل تعطیلی واحدها، مدیریتی بوده یعنی مدیریت درست در آن شرکتها نبود که منجر به تعطیلی شده است.
وی با بیان اینکه تنها نسخهای که برای این واحدها پیچیده شد، تسهیلات و مراجعه به بانکها بود، ادامه داد: پرداخت تسهیلات حتی در دنیا، راه علاج برای احیای واحدهای اقتصادی نیست.
وی تصریح کرد: وقتی یک واحد تولیدی راه اندازی میشود، به دلایل نبود مدیریت درست، مشکل حقوقی، نبود ساختار مالی مناسب و مشکل تکنولوژی تعطیل میشود، ولی دوباره به این واحد تسهیلات پرداخت میکنیم و کارخانه شروع به فعالیت میکند، اما چون ساختار نیست، مشکلات حقوقی وجود دارد، زیرساختها و تکنولوژی هم به خوبی پیاده سازی نشده است منجر به یک واحد تولیدی ورشکسته با بدهیهای بیشتر بانکی میشود و بانکها این واحدها را تملک میکنند.
نماینده معاون اول رئیس جمهور در نهضت احیاء واحدهای اقتصادی گفت: تأمین مالی در دنیا به عنوان احیا واحدهای اقتصادی دنبال می شود و یکی از راه های انجام آن از طریق صندوق های خصوصی سرمایه گذاری است.
مدنی افزود: بخشی از دلایل تعطیلی واحدها به خاطر قوانین دست و پا گیر دستگاههاست و آنها هم طبق مسیری که برای شان مشخص شده است، پیش می روند.
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در حوزه تعطیلی واحدها داریم، مجوزهاست یعنی مجوزهایی که باید اخذ شود البته این موضوع را دولت به شکل جدی پیگیری می کند تا مجوزها به صورت الکترونیکی و سریع انجام و امضاهای طلایی هم حذف شود.
مدنی گفت: 209 دلیل برای تعطیلی کارخانه و واحدهای از رده خارج شده احصا شد که در 17 تا 18 بخش وجود دارد که بخشی از آن به محیط زیست، سوخت و انرژی، مالیات، تأمین اجتماعی، مالی، بانکی و مجوزها مربوط می شود، البته در دولت برای هر کدام از این موارد میزهای تخصصی شکل گرفته است.