رضا نوری معاون امور بین الملل خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران با حضور در استودیوی پخش زنده برنامه گفتگوی اقتصادی رادیو گفتوگو با اشاره به اینكه رشد بخش معدن در برنامه هفتم در نظر گرفته شده و انتظار در این زمینه بسیار بالاست، گفت: این رقم دوبرابر میانگین رشد حوزه معدن است.
از طرفی رشد صادرات نفتی ۱۲درصد در نظر گرفته شده است و ازاینرو رشد ۱۳درصدیِ معدن در قالبِ پیشبینیها، جایگاه خاص خود را نمایان میسازد.
معاون امور بینالملل خانه صمت جوانان ایران افزود: همچنین جایگاه خاصی برای رشد بخش فولاد در نظر گرفتند؛ بهطوریكه برای حوزه فولاد، استخراج سالانه آن ۱۳۷ و نیممیلیون تن میباشد.
نوری ادامه داد: افزایش سالانه اشتغال در بخش معدن و صنایع معدنی در راستای برنامه، ۲۰ درصد در نظر گرفته شده است.
وی در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو گفتوگو افزود: نگاه ما بهعنوان بخش خصوصی با نگاه دولتی متفاوت است؛ دولت تنظیمگر و قانونگذار است؛ ولی ما باید به نمونههای خارجی بنگریم.
مثلاً عربستان برای زیر ساختهایی خاص برنامهریزی كرده است. ما به پاكستان نزدیك هستیم؛ ولی عربستان در معادنِ مس پاكستان سرمایهگذاری كرده و رفتهرفته وابستگی خود را از نفت دور میكنند؛ ولی بااینوجود، ما مزیتهای معدنی بسیار بیشتری داریم.
نوری گفت: باید بدانیم در دنیا كسی منتظر ما نمیایستد و فنّاوری بهگونهای پیشرفت میكند كه برای هر معدن یك نوعی خاص از سیاستگذاریها در نظر گرفته میشود.
*هر معدن، سیاستِ خاصِ خود را میطلبد
همچنین سعید عسكرزاده، دبیركل انجمن سنگآهن ایران با اشاره به تأثیر به سزای حوزه معدن در اقتصاد كشور كه توسط قانونگذار، رشدِ ۱۳ درصدی برای آن پیشبینیشده است، اظهار كرد: اقدامی جدی در حوزه معادن صورتگرفته و با فرضِ عارضهیابی، مدیریتِ حوزه معادن را پیش بردهایم.
برای این حوزه راهكارهای بسیاری وجود دارد؛ ولی باید ساختاری هماهنگ و مجموعهای هدفمند در راستای اهداف پیشرو ترسیم شود تا به هدفهای تعیین شده در برنامه دست پیدا كنیم.
وی افزود: دامنه عناصر در كشور بسیار وسیع است و وضعیت ایران به لحاظ معدنی، اگر بینظیر نباشد، كمنظیر و بسیار خوب است.
ما هنوز به معادن عمیق ورود نكرده و اقدامات اكتشافی را صورت ندادهایم؛ ولی در تمام دنیا، كشورهای صاحبِ معدن، سیاست ملی مواد معدنی را در نظر گرفتند و به فعالان دیكته میكنند كه بخش پاییندست در كجاها باید توسعه یابد و چه جایی متوقف شود! ولی متأسفانه ما فاقد چنین برنامهای در كشور هستیم.
عسكرزاده در بخشی دیگر از مصاحبه با رادیو گفتوگو تأكید كرد: ما اسناد بسیاری در كشور داریم و ماجرای اصلی چیز دیگری است. مشكل اصلی ما در سیاستگذاری است؛ نه در زمینه وضع قوانین!
اگر مطالعات انجام شود، به یك جدول میرسیم. اگر مزیت مطلق، نسبی و.. باید در یك سو قرار گیرد و در طرفِ دیگر معادن بحرانی و استراتژیك و معمولی واقع شود.
وی افزود: برای هر یك از این معادن به یك سیاست نیاز داریم. مثلاً در جایی كه سیاست باید بر اساس مزیت مطلق باشد، باید شرایط نسبت به معادنی فاقد مزیت و بحرانی تفاوت كند.
نظری موجود نیست